Denne artikkelen er en betalt annonse.
Nordmenn bruker betydelige summer på oppussing hvert eneste år, men det er ikke alltid at belysningen oppdateres i samme tempo som overflater og annet interiør. I et og samme rom kan du gjerne finne faste armaturer fra byggeåret, enkelte lamper montert senere og frittstående lamper om hverandre. Da kan det lønne seg å ta grep.
Oppdater armaturer med nye lyskilder
Noe av det enkleste du kan gjøre er å skifte ut gamle pærer og lysstoffrør med moderne LED-alternativer. En slik oppdatering fører ikke bare til lavere strømforbruk, men dessuten åpner det for helt andre fargetemperaturer og lysstyrker. Med LED er det mulig å bytte til belysning med høy effektivitet, uten å måtte oppgradere selve armaturen.
Det kan være nødvendig å gjøre noen små tilpasninger når det gjelder for eksempel såkalte «startere» og eventuelt transformator i noen downlights-anlegg. Husk på at LED trekker betydelig mindre mengde strøm enn eldre pærer og lysstoffrør.
Rendyrk stilen i hvert rom
Det kan lønne seg å oppdatere belysningen i et rom av gangen, slik at du kan samkjøre ulikelyskilder samtidig som du også kan gjenbruke lamper i andre rom etter hvert som du beveger deg gjennom boligen.
Det er mulig å dele inn de ulike lampene i henholdsvis allmennbelysning, stemningsbelysning og funksjonsbelysningen. Allmennbelysningen er taklamper, downlights og andre lyskilder som gir en grunnleggende belysning i rommet. Det kan være praktisk å ha mulighet å dimme denne belysningen.
Stemningsbelysning dreier seg om belysning uten noen spesiell funksjon utover å skape en stemning i et rom. Derfor passer også fleksibel LED-belysning svært godt til denne oppgaven, i og med at mange LED-lyskilder kan tilpasses i det uendelige.
Funksjonsbelysningen kan gjerne oppdateres i det siste trinnet, i og med at denne belysningen også skal tilpasses flere spesifikke oppgaver og funksjoner. Det kan for eksempel handle om leselys eller arbeidslys, som kan være selve prikken over i-en når du oppdaterer belysningen.