Smarthjem er et «buzzword» som brukes i en mengde forskjellige sammenhenger. Noen ganger fremstår det som at smarte hjem er noe obligatorisk, og at en bolig uten tilkoblede dingser er håpløst gammeldags. I andre sammenhenger kan du få inntrykk av at smarthjem er løsningen på alt – fra strømforbruk til redusert vedlikehold og en enkel hverdag. Da er det greit å roe seg ned litt, særlig med tanke på at markedet er uoversiktlig.
Tenk praktisk bruk og konkrete scenarioer først
Begrepet smarthjem er fortsatt vanskelig å definere helt konkret. Det finnes for så vidt plattformer, Google Home, Apple Homekit og mange andre, som lar deg samle flere forskjellige enheter i et system. Samtidig finnes det egentlig ikke noen ferdig «pakke» som passer for alle boliger. Artifisiell intelligens vil kanskje på sikt gjøre det enklere å faktisk la en smart assistent designe en smarthjem-løsning som passer akkurat deg, men i dag må du velge og bygge et system selv. Da er det greit å tenke helt konkrete scenarioer.
Ytterdører er et godt eksempel på en relativt enkel og populær inngangsport til smarthjem. Både gamle og nye ytterdører kan utstyres med en smartlås, som ofte kobles til nett via en smarthjemsentral i boligen. En slik smartlås har et helt konkret, direkte og begrenset formål: å låse og låse opp en dør, i tillegg til å gi informasjon om hvorvidt døren er låst eller ikke.
Smartkontakter og vindussensorer er to andre eksempler på svært enkle smarthjemkomponenter. En smart strømbryter kan fjernstyre elektrisk utstyr, og en vindussensor gir helt enkelt bare en status på om vinduet er åpent eller ikke. Legg merke til at disse to komponentene også kan fungere som frittstående enheter – hvis du da bare vil slå en dings av og på, eller vite om vinduet er åpent eller lukket.
Scenarioer, regler og forskjellige økosystem
Det er når forskjellige komponenter skal knyttes sammen som mange innser at det smarte hjemmet kanskje ikke var så enkelt som de hadde tenkt seg. Produkter fra samme leverandør kan ofte kobles greit sammen i en proprietær app, for eksempel slik at en lampe slås på når et vindu åpnes. Flere handlinger kan også grupperes sammen i såkalte scenarioer.
Å knytte produkter fra forskjellige produsenter og økosystemet sammen kan være utfordrende. Både Apple og Google mener at det vil være enklere med deres plattformer. Samtidig er det så sent som i 2021 lansert en helt ny standard kalt Matter – som støttes av både Google, Apple, Samsung, Philips Hue og mange andre. Det sier for så vidt mye om at dagens situasjon ikke er holdbar på sikt. Entusiaster kan benytte helt andre systemer, som kjører lokalt og benytter Zigbee, egne API-er og lignende, men det er sannsynligvis ikke veien å gå når det gjelder å nå massemarkedene.
Per sent 2021 er helt enkelt markedet for smarte hjem verken særlig smart eller særlig tilpasset akkurat ditt hjem. Kanskje kan Matter-standarden og smarte assistenter gjøre noe med dette, men det er fortsatt greit å ha fokus på funksjonelle løsninger som faktisk gjør hverdagen enklere.