Såkalte blålysbriller har fått en god del oppmerksomhet den siste tiden, men hva er egentlig poenget med å redusere mengden blått lys som treffer øynene dine? Kombinasjonen av reduksjon av skjermtid og bruk av blålysbriller kan hjelpe deg med å oppnå positive effekter i hverdagen.
Det blå lyset sender signaler til hjernen
Det er kanskje ikke helt åpenbart hvorfor akkurat blått lys har så stor betydning, sammenlignet med for eksempel grønne, røde eller gule fargetoner? Mye av forklaringen er å finne i at sollyset inneholder en god del lys i det blå spekteret. Det fører til at kroppen kan assosiere lys med betydelig innslag av blått med sollys. Hvis du vil se briller med blått lys, finnes det flere som gjør at lys fremstår mer naturlig.
Det blå lyset henger igjen sammen med produksjon av melatonin, som er et hormon knyttet til søvn. Om kvelden begynner kroppen å produsere melatonin for å gjøre kroppen klar for søvn. Hvis øynene utsettes for mye lys fra skjermer, kan det forsinke produksjonen av melatonin og den tilhørende innsovningen.
Tørre og slitte øyner etter lange dager foran skjermen
Å skåne øynene fra noe av det blå lyset kan også bidra til at du føler deg mer uthvilt og opplagt, hvis du opplever at øynene er utslitte og tørre etter tid foran skjermen. Det kan være store individuelle forskjeller, ikke minst knyttet til eventuell migrene, hodepine eller konsentrasjonsproblemer.
Noen tenker helt sikker på såkalte terminalbriller eller databriller når det gjelder denne problemstillingen, men det handler da hovedsakelig om utfordringer med endringer i syn over tid. Blålysbriller gir en mer generell effekt, som kan være nyttig for mennesker i alle aldre – uansett om du har normalt syn eller ikke. Dessuten er blålysbriller svært lette, noe som betyr at du ikke trenger å være urolig for at brillene eventuelt skal bidra til at du blir sliten.