Derfor er det smart å lage et enkelt husholdningsbudsjett

Annonse

Føler du at du ikke helt har kontroll over egen økonomi? Har du søkt på nett etter lån på dagen, selv om du vet at det verken er anbefalt eller mulig å velge raske løsninger på store utfordringer? Da er det sannsynligvis lurt å begynne med å lage et enkelt budsjett, slik at du kan danne deg et bilde av hvordan det egentlig står til med egen økonomi.

Et budsjett trenger ikke å være vanskelig

Det er helt sikkert mange som blir stresset når de hører ordet budsjett, og det er ikke så rart. Det er lett å få assosiasjoner til kompliserte formler, lange dokumenter og vanskelige begreper. Slik skal det ikke være.

Et budsjett er i sin enkleste form bare en svært enkel oppstilling av hva du forventer av inntekter og utgifter. Det er heller ikke slik at et budsjett er laget for å følges slavisk eller aldri endres. Både når det gjelder bedrifter og privatpersoner handler det om styring – å ha noe å måle seg opp mot.

Så: skriv ned inntekter og forventede utgifter på en serviett, da har du akkurat laget ditt første budsjett.

Et budsjett gir handlingsrom

Et godt budsjett skal ha en funksjon, i den forstand at budsjettet skal gi deg reell nytte.

  • Et budsjett gir deg et bilde av utgiftene hver måned. Finner du smålån som du ikke husket på? Da kan det være fornuftig å vurdere refinansiering. Se https://swiftbanker.no/ for noen steder du kan begynne.
  • Du vil helt garantert finne noen unødvendige abonnementer eller andre kostnader som du hadde glemt blir trukket hver måned.
  • Dessuten vil du sannsynligvis få opp øynene for mange andre små og store poster som du ikke har tenkt på før. Som du kan gjøre noe med her og nå.

Ved å jobbe målrettet med de forskjellige detaljene i budsjettet, lager du også plass for prioritering av både langsiktig sparing og andre ting du vil bruke penger på.

Et budsjett er ikke en konkurranse om å bruke minst mulig penger

Ja, i noen situasjoner er det greit å ta skikkelig grep – og for eksempel innføre innkjøpsstopp i en måned eller to. Likevel er det viktig å huske på at et budsjett ikke handler om å konkurrere om å bruke minst mulig mengde penger. Når du vel har fått kontroll over økonomien med et budsjett, vil du sannsynligvis kunne bruke mer penger på det som virkelig betyr noe for deg – fordi du har kuttet unødvendig forbruk og kostnader.

En god utvikling i privatøkonomien vil også gi en selvforsterkende effekt. Refinansiering kan være et godt eksempel. Hvis det er mulig å refinansiere gjeld med lavere rente, vil du betale mindre renter hver eneste måned. Det betyr også at du kan betale ned gjelden raskere. Det betyr igjen lavere rentekostnader – og det blir enklere og enklere å betale ned gjelden. Ta tak i budsjettarbeidet allerede i dag, og spar penger.

Renteeksempel: Nominell rente fra 8,99% til 21,95%. Effektiv rente fra 7,4% til 24,4%. Effektiv rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262.573.