Få riktig lys i hjemmet

De fleste har nok opplevd det. Når mørket senker seg, så fremstår stuen mørk og trist. Men hvordan får man stua til å se ut som en koselig oase av fred og ro uten at lyset blir for dunkelt eller overopplyst?

Mål lyset

Alle lys er forskjellige og hvordan de lyser opp, eller fargegjengivelse (Ra) som det kalles på fagspråket, er forskjellig. Derfor må du starte med lampene og lysene du har i stuen, for å finne ut hvordan du får optimal belysning i hjemmet ditt. Se mer på Lampemesteren.no

Fargegjengivelsen – Ra – bestemmes på en numerisk skala. For eksempel har naturlig dagslys en Ra på 100 og jo nærmere lampens Ra-verdi er 100, jo nærmere er du naturlig dagslys. Det er ikke sikkert det er naturlig dagslys du prøver å etterligne, men du kan også bruke skalaen til å finne pærer med et mykere lys (stearinlysbelysning).

Skjermen er også viktig

Skjermen er det viktigste ved lampens design, og er det elementet som bestemmer hvordan lyset kastes rundt i rommet. Du bør med andre ord være virkelig oppmerksom på hvilken type skjerm du skal ha for å få det lyset du gjerne vil ha. Et av de mest populære merkene for tiden, er norske Northern. De har blant annet designet Oslo lampe med en skjerm som skaper et lys inspirert av det spesielle lyset som reflekteres og filtreres av bygninger og grønne områder i Oslo. På den måten kan du få et naturlig lys, samtidig som du får et fantastisk norsk og moderne design.

Avstand mellom lys i stuen

Hvis du virkelig vil sørge for at lyset i stuen passer til den atmosfæren du vil gi til familien og gjestene dine – så start med å skru av alt lyset. Det kan virke rart, men hvis du starter med å skru av alt lyset, kan du skru på lysene ett etter ett for å se hvordan stemningen i rommet endrer seg. Ved å lage små lysøyer får du et bedre inntrykk av hva hver lyskilde gjør for rommet ditt, og hvilken avstand det skal være mellom dem.

Innred med lys – skift pærer

Mange plasserer lyskildene i forhold til størrelse og design på lampen. Det er klart det er viktig med en dekorativ løsning om dagen, fordi en bestemt gulvlampe passer best sammen med sofaen osv. Problemet oppstår når mørket faller. Fordi mange lamper kommer med en spesifikk type pære som gir et uriktig lys i stua om kvelden, enten fordi lyset er for lyst eller for svakt.

Derfor kan det være en god ide å skifte pærer i lampene dine slik at belysningen passer til hvor lampen befinner seg i rommet. På denne måten får du både den dekorative innredningen som gir hjemmet sin sjel på dagtid, OG du får den optimale koselige belysningen i stua når mørket faller på.