Kan man rent faktisk skifte ut eller installere skorsteinen selv?

I Norge har det blitt sånn at man ofte ringer en snekker eller montør så fort det er noe som går i stykker. Tidligere så var det ganske normalt å både lage og reparere tingene i huset helt selv. Med den norske vinterkulden har det også blitt så og si standarden å ha en peis eller vedovn i huset. Mange tror kanskje det å skifte ut eller bygge skorsteiner er både dyrt og krever en egen montør, men hvis man er litt praktisk anlagt og har det nødvendige verktøyet behøver man slettes ikke en montør til å gjøre jobben. Det er ingen krav om spesifikke kompetansekrav når det kommer til å installere eller skifte ut sin egen skorstein, men man skal ha stor respekt for jobben som skal gjøres. Man skal huske at peisen eller vedovnen praktisk talt er ett bål midt i stuen, og det er viktig å både undersøke reglene og monteringsanvisningene på forhånd.

 

Hva man bør tenke på før man monterer en ny skorstein selv?

Det man skal være veldig oppmerksom på er at man bygger skorsteinen sånn at den holder riktig avstand fra alt materiale i huset som er brennbart. Dessuten skal man også passe på at man monterer alle elementene på riktig sted. Før man går i gang med jobben kan det være lurt å kanskje kontakte en montør som går god for planen. Selv om det koster, så kan det være vært det.

 

  • Vær møysommelig

Når man skal mål opp avstander og steder man skal beskjære er det ytterst viktig at disse er presise på millimeteren. Pass på at hullet som røret til vedovnen eller peisen skal gå igjennom er presist over dem, ellers kan man risikere at de står skjevt.

 

  • Tillatelser og meldeplikt

Skal man både installere ny peis eller vedovn, og skorstein samtidig, skal man være oppmerksom på at det er plikt til å søke om dette. Skal man kun installere ny peis eller vedovn behøver man ikke å søke om det. Man skal dog være oppmerksom på at det er meldeplikt om det som man skal sende inn til feiervesenet i kommunen.

 

  • Krav til høyde og plassering

Når man kjøper en peis eller vedovn vil det som regel alltid følge med en monteringsanvisning. Skorsteinen bør alltid ha en høyde på minst 3 meter fra vedovnen eller peisen til overkanten av skorsteinen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *