Rubiks kube – det du trenger å vite om den verdenskjente kuben

Rubiks kube er et fascinerende mekanisk puslespill, eller tredimensjonalt kombinasjonspuslespill som kuben også kan defineres som. Noen vil sikkert hevde at den er et leketøy, men denne enkle kuben er samtidig så mye mer enn det – og det er i grunn få barn som vil kunne løse en Rubiks kube uten en god del øving.

Opprinnelsen til Rubiks kube

Den første versjonen av Rubiks kube så dagens lys i 1974, det var oppfinneren, arkitektprofessoren og skulptøren Ernő Rubik som laget den aller første versjonen. Det opprinnelige navnet var «Magic Cube», men de mange forskjellige kubene fikk raskt navnet til oppfinneren Rubik.

Rubiks kube var særlig populær på 80-tallet, og svært mange eksemplarer ble solgt i løpet av denne tidsperioden. Salget har selvfølgelig fortsatt også i nyere tid, og det finnes en mengde forskjellige alternativer og versjoner å velge mellom på markedet – både fra den originale Rubiks-produsenten og mange andre. Det finnes til og med spesialiserte nettbutikker som har fokus på Rubiks kube, se https://mastercubestore.no/ for et gigantisk utvalg. Det finnes bokstavelig talt over tusen forskjellige Rubiks-relaterte produkter å velge mellom.

Det grunnleggende om Rubiks kube

Den originale Rubiks kube er helt enkelt en kube med 3 * 3 * 3 individuelle kuber, festet sammen med en kjerne i midten. Det betyr igjen at det finnes til sammen 26 mindre individuelle kuber i en Rubiks kube. Kuben har selvfølgelig seks sider, og hver side har 9 individuelle flater. Hver side har sin egen farge når kuben er ny eller løst, men ved å bevege på de forskjellige individuelle kubene vil fargene bli blandet.

Kubens konstruksjon gjør det nødvendig å flytte på flere individuelle kuber for å kunne endre på én eller flere flater på en av sidene, og det er denne logikken som gjør det vanskelig å løse en Rubiks kube. Alle bevegelser for å samle farger på en side, vil også føre med seg endringer på en annen side. Uten riktig teknikk er det lett å ende opp i en evig sirkel av endringer som «ødelegger» det du akkurat fikk til på den motsatte siden.

Et gigantisk utvalg varianter – og teknikker for å løse Rubiks kube

De individuelle kubene, med tilhørende fargesider, kan kombineres til et ekstremt høyt antall kombinasjoner. Det er faktisk mulig å lage hele 43 trillioner forskjellige kombinasjoner. Med hjelp av avansert matematikk er det likevel konkludert med at alle kombinasjoner kan løses med 20 eller færre trekk, forutsatt at den optimale kombinasjonen av trekk for akkurat det utgangspunktet benyttes.

Det finnes et konkurransemiljø rundt det å løse Rubiks kube, og erfarne deltakere kan løse en vanlig 3 * 3 * 3 Rubiks kube på bare en håndfull sekunder. Mennesker kan benytte seg av teknikker, noen ganger omtalt som algoritmer, for å løse side etter side på en kube. Det finnes også eksempler på roboter som løser Rubiks kube, der kuben festes i en skreddersydd mekanisme koblet til kameraer og artifisiell intelligens. Det har skjedd mye i løpet av de nesten 50 årene siden Rubik skapte kuben.