Trappeløsninger som gir boligen din en helt egen stil

Det er mange detaljer som skal på plass i forbindelse med nybygg eller totalrehabilitering av en bolig. Materialvalg, planløsning, tekniske konstruksjoner og ikke minst overflater og interiør. Da er det ikke rart at detaljer som trapp noen ganger kan bli oversett, men husk på at en spennende trapp kan gi boligen en helt egen stil. En stor trapp i hallen, spiraltrapp mellom etasjer eller en smart loftstrapp – gode trapper kan også bidra til mer romfølelse og tilgjengelig areal i boligen.

En trapp som sparer plass og gir mer romfølelse

Uansett om du kjøper ferdig bolig, bygger ditt eget hus eller pusser opp – hver kvadratmeter teller. En smart trapp kan gi mer gulvplass, og dessuten gi mer luft og romfølelse i rommet. Det er selvfølgelig viktig å følge reglene for blant annet plassering av håndløper, men det det finnes mange åpne og luftige trappealternativer å velge blant. På https://www.stigefabrikken.no/trapper/spiraltrapper finner du eksempler på spiraltrapper, som kan være relevante i mange forskjellige rom i boligen.

Trapper kan brukes som interiørelement på mange forskjellige måter. Den klassiske herskapelige planløsningen, med høy takhøyde og to trappeløp i hallen, er fortsatt populær. En slik planløsning maksimerer selvfølgelig ikke antallet kvadratmeter i boligen, men de kan gi en helt fantastisk romfølelse og luftighet i boligens første rom.

Materialvalg og design

En trapp kan tilpasses på en mengde forskjellige måter, og trappen kan være både et komplement og en kontrast til andre farger, materialer og design i boligen. Samtidig er de aller fleste trapper i Norge laget i tre, noe som er et både naturlig, holdbart og fornybart materiale.

  • Det er mange som velger trapper med parkett eller annen treoverflate, som da gjerne er samkjørt med gulv i de etasjer trappa er plassert mellom. Slike materialer er dessuten mer holdbare sammenlignet med malte trappetrinn, som slites raskere enn overflater i solid lakkert eller oljet tre.
  • Åpent eller lukket trapp er også et viktig valg. Begge alternativer har sine fordeler og ulemper, og det er viktig å tenke på trappa som en helhet sammen med rommet det er plassert i. Lukket trapp er et svært godt valg der det er mulig å bruke plassen under trappa til for eksempel oppbevaring. Dessuten vil et lukket trappeløp dempe lyder og innsyn mellom etasjene. På den andre siden gir åpen trapp mye luft, og en følelse av rom.

I tillegg finnes det selvfølgelig en mengde helt andre trapper, som for eksempel vindeltrapper i metall og glass. Slike trapper kan være en interessant kontrast til andre materialer og overflater i boligen.

Spesialtrapper der det er ekstra lite plass

Det finnes også spesialtrapper som kan benyttes på steder der det er lite tilgjengelig plass. For eksempel har noen trapper trinn som er ekstra tett sammen, og dessuten med skråstilte trinn. Såkalte hemstrapper er enda brattere trapper, som ligner mer på en stige. Noen steder er slike trapper ideelle, da de gjør det mulig å bruke områder som ellers hadde vært utilgjengelige. Smarte trapper åpner helt enkelt også opp for nye og kreative planløsninger.