Ulike typer av bilder og kunst – slik finner du noe som passer din bolig

Kunst er et svært bredt område, og det oppstår fra tid til annen diskusjon om hva som egentlig kan defineres som kunst. Det er mange uttrykksformer som faller innenfor definisjonen kunst, men som mange vil se på som litt «sære» og for spesielt interesserte. Heldigvis finnes det ingen fasitsvar når det gjelder kunst, og du har mye å velge mellom når du skal innrede egen bolig med bilder og kunst.

Hvilken type kunst liker du?

Det er noen som ser på kunst som et investeringsobjekt, men for de aller fleste er det opplevelsen av kunsten i seg selv som er det viktigste kriteriet. Det betyr at pris, trender og lignende egentlig ikke har noe å si når du skal velge bilder. Det finnes for eksempel en mengde ulike typer av bilder og kunst å velge mellom på nett. Slike håndmalte bilder befinner seg et sted mellom signerte verk av kjente malere, og masseproduserte verker som du kan kjøpe i møbelbutikkene.

Samtidig er det selvfølgelig ikke feil å kjøpe verken et signert verk eller et masseprodusert bilde, husk på at det ikke finnes noen fasit. Et håndmalt bilde er likevel unikt på en måte som trykte bilder i store opplag sjelden kan matche.

Rommets egenskaper, interiørets farger, former, belysning og mye mer

Det er viktig å huske på at det er få bilder og annen kunst som eksisterer i et vakuum. Noen museer og gallerier viser frem kunst på en så nøytral bakgrunn som mulig, men selv i slike sammenhenger har veggene ofte en grunnfarge som matcher bildene.

I et privat hjem er det aldri like nøytralt og åpent som i et kunstmuseum. Det betyr at du må huske på hvordan et bilde eller maleri står til både veggens farge, gulvet, tepper, andre møbler og så videre. Det er faktisk ikke uvanlig å tilpasse andre elementer til et særlig iøynefallende kunstverk – og husk på at det for eksempel er fort gjort å male en kontrastvegg som passer til tonene i et nytt bilde.

Det er dessuten viktig ikke å glemme belysningen. Det er sjelden nødvendig med de mer gammeldagse belysningsløsningene som plasseres over et bilde, men det er greit å passe på at belysningen i rommet er tilpasset kunsten.

«Less is more» – også når det gjelder kunst

Kanskje assosierer du kunst på veggen med fullstappede vegger? Det finnes selvfølgelig noen hjem, kanskje hovedsakelig med litt eldre stil, der en eller flere vegger er fylt opp med bilder og kunstverk tett i tett – gjerne med mer eller mindre prangende gullrammer som et innslag.

Det er selvfølgelig ikke feil å presentere kunst og bilder på den måten, hvis det passer til egen smak. Samtidig er de aller fleste sannsynligvis enige om at det vil være penere og ryddigere med ett eller noen få kunstverk som får spillerom på en hel vegg. Størrelsen på bildene er helt åpenbart en faktor i denne sammenheng, og det finnes jo også kunstverk som består av flere enkeltbilder eller andre elementer.

For å oppsummere: spør deg selv hva du liker, tenk over hvordan kunsten skal passe til andre elementer i boligen, og tenk til slutt på å ikke overlesse boligen med alt for mange bilder eller annen kunst. Husk samtidig på det aller viktigste: det finnes ingen fasitsvar når det gjelder kunst.