Derfor er moderne produksjonslokaler høyteknologiske underverker

Denne artikkelen inneholder annonsert innhold.

Hvis du skal forestille deg et produksjonslokale, er det lett å se for seg et støyete og møkkete verksted med en mengde maskiner, støv og rot. I dag er det langt fra sannheten, moderne produksjonslokaler ligner noen ganger mer på et høyteknologisk romskip eller noe fra en science fiction-film. 

Industrimaskiner og robotisering

Alt flere manuelle oppgaver og momenter utføres i dag av maskiner og roboter, det gjelder selvfølgelig også ulike typer produksjonsindustri. En leverandør som Masentia Norge tilbyr en mengde ulike maskiner til industrien, og dette utstyret kan utføre alt fra sveising og kapping til sliping og fresing. Med høy presisjon er det mulig å skape deler som mennesker ikke ville ha kunnet lage manuelt, samtidig som resultatet blir identisk fra gang til gang.

Denne robotiseringen finner også sted mellom maskiner, i form av ulike roboter som kan flytte materialer fra en maskin til en annen. Slike oppsett er perfekte for bedrifter som ønsker en så automatisert prosess som mulig, men uten å investere i en helt skreddersydd løsning der hele produksjonsprosessen håndteres av spesiallagde maskiner.

CAM gjør veien fra design til ferdig produkt kortere

Forkortelsen CAM betyr helt enkelt produksjon ved hjelp av datorisering, det vil si noe mer enn bare datorisert design. Med en komplett CAM-løsning er programvare for design og tegning integrert med selve produksjonsutstyret, noe som gjør veien fra tegninger til ferdig produkt mye kortere. I sin aller mest avanserte form skal det egentlig bare være nødvendig med et tastetrykk for å stille om en rekke maskiner til produksjon av helt nye komponenter og deler.

En slik grad av automatisering stiller åpenbart også krav til god orden og system i selve produksjonslokalet, slik at rot og uorden ikke skaper utfordringer i det som ellers er perfekt koordinerte produksjonsprosesser. Derfor er det heller ikke rart at moderne produksjonslokaler er mer høyteknologiske underverker enn de støyete og møkkete verkstedene fra gamle dager.