Leker som utvikler barnets interesse for musikk og kultur

Det er mange foreldre som gjerne vil at barna skal utvikle et godt forhold til kultur og musikk. Mange aktiviteter i det norske samfunnet, og da ikke minst den omfattende skolekorps-virksomheten, forutsetter selvfølgelig noe interesse for musikk. Da er det greit å legge grunnlag for en musikkinteresse tidlig, og passe på at leker med musikktema blir en del av et lystbetont forhold til musikk. Da er det høyere sannsynlighet for at musikkopplevelser senere i livet også blir positive.

De aller første musikklekene

Mange leker for barn, og ikke minst det store utvalget leksaker for babyer, har tema musikk og lyder. I løpet av de aller første leveårene handler det selvfølgelig ikke om å spille musikk, men heller om å oppdage lyder. Å utforske sammenhenger mellom knapptrykkinger og lyder er spennende for en liten baby, og lar barnet bruke flere av sansene sine.

Det finnes mange leker med forskjellige toner også for denne aldersgruppen. Det er selvfølgelig ingen ettåringer som lærer seg toner og melodier, men det kan likevel være morsomt og spennende å «spille» musikk på et mini-keyboard eller lignende instrument.

Enkle musikksett for yngre barn

Noen barn er svært interesserte i musikk allerede fra ung alder. Trommer på barnerommet er kanskje alle foreldres mareritt, men det kan være prisen du er nødt til å betale for å la barnet ditt utforske en gryende musikkinteresse.

Enkle musikkinstrumenter, gitarer, trommer, keyboard eller til og med trekkspill, er relativt rimelige barneinstrumenter. Denne typen instrumenter kan selvfølgelig ikke benyttes videre i en musikkarriere, men der er et helt greie alternativer når det gjelder å raskt og enkelt prøve ut ett eller flere instrumenter.

Musikkutstyr for litt eldre barn

Kommunale musikkskoler, i kombinasjon med aktive skolekorps og musikkaktivitet på skolene, legger til rette for at en god del av musikkutdannelsen for eldre barn skjer i felles regi. Mange skolekorps har et rikt utvalg av tilgjengelige instrumenter av høy kvalitet, som barna får låne når de er medlem av korpset. Det betyr også at det ikke alltid er nødvendig å bruke mye penger på instrumenter og musikkutstyr.

Samtidig er det selvfølgelig noen musikkinteresser som ikke omfattes av det klassiske korpstilbudet, det er for eksempel ingen pianoer å se i et vanlig skolekorps. Derfor foreldrene passe på at barn med interesse for piano, eller andre instrumenter som heller ikke er omfattet av et felles tilbud, faktisk har tilgang til øvingsmuligheter hjemme. Eksemplet piano er relativt enkelt, da det finnes et bredt utvalg relativt rimelige keyboard med fullstørrelse tangenter.

Andre barn vil heller utforske en digital musikkinteresse, og det er viktig å huske på at mange av de store stjernene har en heldigital bakgrunn. Noen verdenskjente artister ble til og med oppdaget på YouTube, så mulighetene finnes definitivt der. Heldigvis er utstyr til digital musikk også relativt rimelig, mange barn vil komme langt med nettbrett og en app for musikkproduksjon.

Oppsummert: pass på at musikk en naturlig del av barnets liv allerede fra en tidlig alder hvis du vil lette til rette for et godt forhold til musikk senere i livet.