Hva er protein?

Protein er et makronæringsstoff – makronæringsstoffer (noen ganger kalt «makroer») er næringsstoffene vi trenger i større mengder som gir oss kalorier og inkluderer protein, fett og karbohydrater. Proteiner er bygd opp av kjeder av aminosyrer, byggesteinene til protein. Når vi fordøyer protein fra mat eller drikke, brytes disse ned til aminosyrer. Kroppen bygger deretter alle de forskjellige proteinene den trenger fra disse aminosyrene.

Hva gjør protein i kroppen?

Det er tusenvis av forskjellige proteiner i kroppen som har et stort utvalg av roller, i organene våre som hjernen, hjertet og leveren, antistoffene i immunsystemet og hemoglobinet som frakter oksygen i blodet vårt. Protein er viktig for barnas muskler og bein mens de vokser, og også for å holde musklene og beinene våre sunne gjennom livet.

Hvor mye protein trenger vi?

Proteinanbefalingene våre er basert på hvor mye vi trenger per kilogram (kg) av kroppsvekten vår, for voksne er dette 0,75g per kg kroppsvekt. Gjeldende anbefalinger er 56 g/dag for menn og 45 g/dag for kvinner (basert på kroppsvekter på 75 kg for menn og 60 kg for kvinner) og i gjennomsnitt spiser menn i Storbritannia ca. 85 g og kvinner ca. 67 g protein om dagen. Så i gjennomsnitt spiser vi mer enn kravene, er det sannsynlig at de fleste av oss får i oss nok protein. Noen mennesker, for eksempel idrettsutøvere eller eldre voksne, kan ha høyere proteinbehov.

Hvilke matvarer og drikker gir protein?

Mange forskjellige matvarer og drikker gir protein. Det er flere forskjellige ting som kan gi protein. Mat med mye protein i matgruppen som kalles «Bønner, belgfrukter, egg, fisk, kjøtt og andre proteiner». Melk og meieriprodukter, som ost og yoghurt, er også gode proteinkilder.

Vi kan også se på gode matkilder til protein basert på om de er fra dyr eller planter. Les gjerne også på lenken for å få en bedre oversikt over det vi prater om her.