Lag boligen luftigere med nye vinduer og mer lysinnslipp

Denne artikkelen er en betalt annonse.

Vinduer spiller en svært viktig rolle i både boliger, kontorbygg og andre næringsbygg. Det er ikke uten grunn at byggeregler stiller egne krav til lysinnslipp, samtidig som arbeidsmiljøloven faktisk også stiller krav til at det skal legges til rette for dagslys der det er mulig. Mennesket er helt enkelt laget for å oppleve dagslys, og noen ekstra vinduer kan gjøre underverker når du vil gjøre boligen din lysere og luftigere.

Hvor kan du montere et ekstra vindu?

Å montere et eller flere ekstra vinduer vil i de aller fleste tilfeller kunne kategoriseres som en fasadeendring, eller et tiltak som «endrer bygningens karakter». Det er alltid greit å sjekke med kommunene før du begynner med denne typen arbeid – slik at du ikke får problemer i etterkant.

I tillegg til de estetiske hensynene som må tas i forhold til en fasadeendring, er det selvfølgelig også viktig at et nytt vindu monteres på en trygg og sikker måte. Det betyr at du bør bruke fagfolk til å prosjektere hvor det er mulig å plassere vinduet. Ved å velge et vindu som ikke slår innover, se for eksempel https://www.best-billigst.no/toppsving-vindu/, trenger du ikke å tenke på at vinduet skal være i veien eller ta plass ved vindusvask eller lufting.

Hva med lofts- og takvinduer?

Hvis du eier en bolig med skrått tak, kan det være mulig å installere et eller flere tak- eller loftsvinduer. Slike vinduer har flere fordeler, både når det gjelder plassbruk og lysinnslipp.

  • Et takvindu kan installeres på loft og andre rom med begrenset takhøyde, noe som gjør det mulig å få godt dagslys også i rom der det i utgangspunktet ikke er plass til et mer tradisjonelt vindu i vegg.
  • I og med at loftsvinduet per definisjon er plassert vinklet mer mot himmelen, vil det også kunne gi mer lysinnslipp sammenlignet med et tradisjonelt vindu. Det kan være svært praktisk i for eksempel trappeganger og andre områder uten annet lysinnslipp.

Et takvindu trenger ikke være et svakt punkt i fasaden hvis du lar fagfolk ta seg av installasjonen. Samtidig vil det for så vidt gjøre takkonstruksjonen noe mer kompleks, det er greit å ha det i bakhodet når det gjelder for eksempel fremtidig vedlikehold.

Helt til slutt er det også lurt å tenke på mulighet for lufting når du velger takvindu. Pass på at du har en lett tilgjengelig løsning for å rekke opp til å åpne og lukke vinduet ved behov.