Slik arrangerer du indisk aften

Har du lyst til å by venner og familie på en aften litt utenom det vanlige? En indisk aften er enkelt å arrangere, og byr på både matglede og hyggelige sammenkomster. Les videre for å få gode tips til å arrangere en indisk aften.

Indiske smaker

Dersom du skal by på en ekte, indisk aften, må du vite hvordan du skal trylle fram deilige indiske smaker. India er kjent for sin rike krydderpalett, hvor du både finner søte, sterke og fyldige smaker. Chili, sennep, gurkemeie, safran, ingefær og koriander er mye brukte kryddere i India.

Av søte krydder brukes blant annet kardemomme, kanel og muskatnøtt. I Norge forbindes slike kryddere gjerne med dessert og søt bakst, men i India brukes de i hovedretten.

Masala er en betegnelse som dekker forskjellige krydderblandinger. Prøv deg fram og lag din egen masala, eller kjøp ferdig masala i matbutikken.

Slik serverer du indisk mat

I India er det vanlig å servere flere forskjellige retter i samme måltid, gjerne som fingermat. De små tapaslignende rettene kalles thali, og disse står sentralt i den indiske kulturen. Ifølge indisk tro er det gunstig å få i seg de seks grunnsmakene i det daglige inntaket. Thali egner seg også veldig godt for å deles, og skaper en hyggelig sosial ramme rundt måltidet.

Hvis du ikke vil lage maten selv er det mange indiske restauranter i Oslo sentrum som tilbyr catering. Det er ikke vanskelig å lage indisk mat selv hjemme, men det krever en viss grad av presisjon og punktlighet. Gjennom et enkelt nettsøk kan du finne mange gode indiske oppskrifter. Husk å følge dem nøyaktig!

Indiske lukter

For at aftenen skal bli så gjennomført som mulig, bør du fylle huset med indiske lukter. Lager du maten hjemme selv bør du la huset meske seg i alle de forskjellige luktene. Med andre ord: Ikke luft ut huset før gjestene kommer. Store deler av smakssansen sitter i nesen, og du kan derfor få det til å romle godt i gjestenes mager ved å fylle huset med indisk matlukt.

Hvis du ikke er glad i matos i huset kan du bruke indisk røkelse. I India brukes røkelse i mange forskjellige sammenhenger, både ved religiøse ritualer og hjemme hos folk. Indisk røkelse består oftest av røkelsespasta formet rundt bambuspinner, og selve røkelsen fremstilles av barn og naturlig parfyme.

Indiske lyder

Indiske toner bringer tankene til de mest eksotiske hjørner av India. Du kan spille klassisk indisk musikk, folkemusikk eller populærmusikk. Det indiske musikkutvalget er utrolig mangfoldig, og her finnes noe for enhver smak!

Indiske strengeinstrumenter assosieres med levende og spennende indisk kultur. Sitar er sannsynligvis det mest kjente strengeinstrumentet, med en rik historisk bakgrunn. Sitarmusikk er derfor et perfekt innslag til indisk aften, og kan virkelig trylle fram den varme indiske stemningen.

Indiske dekorasjoner

Ingen indisk aften er komplett uten indiske dekorasjoner! La deg inspirere av en indisk restaurant og dekorer huset ditt med fargerike stoffer og dekorasjoner som henger fra taket. Bruk masse lykter og lys, jo mer jo bedre. Mørkt tre, detaljer i gull og ulike mønstre er også typisk for indisk kultur.