Dette må du huske på når du handler på nett

Å handle på nett er både morsomt, enkelt og økonomisk. Innenfor noen kategorier dominerer netthandel, og det gjelder ikke minst teknologi, spill og digitale produkter. Ta en titt på pixmania.no for mer informasjon om blant annet robot-teknologi, smarttelefoner og programvare. Å handle på nett er trygt, men det er likevel greit å passe på å ikke gjøre feil som enkelt kan unngås.

Sjekk at nettbutikken er seriøs

Store nettbutikker, som for eksempel Elkjøp og Komplett når det gjelder elektrovarer, er selvfølgelig ekstremt etablert på det norske markedet. Det er helt usannsynlig at disse vil prøve å svindle en forbruker, den eneste risikoen er en eventuell konkurs rett etter at du har betalt.

Samtidig finnes det mange ukjente nettbutikker. Forbrukerrådet har noen gode tips for å gjøre netthandel til en trygg opplevelse: Sjekk til å begynne med at du finner kontaktinformasjon til nettbutikken, en seriøs forhandler vil alltid oppgi det. Les også vilkårene, søk etter omtaler og følg nøye med på at totalsummen er riktig.

Velg en betalingsform som gir deg beskyttelse

Det er smart å betale med kredittkort eller betalingstjenester som PayPal når du handler på nett. Kredittkort gir deg rett til å reklamere til banken hvis selgeren ikke leverer det som er lovet. Det er enklere å benytte seg av denne rettigheten når du bruker kredittkort istedenfor debetkort.

PayPal og andre betalingstjenester kan også ha tilsvarende garantier som beskytter kjøperen. En fordel med slike betalingstjenester er også at du ikke deler kredittkortopplysningene dine direkte med selgeren.

Bruk sunn fornuft når du møter ekstreme tilbud

Noen ganger vil du møte tilbud på nett som fremstår som for gode for å være sanne – og da er de sannsynligvis også det. Likevel er det overraskende mange som faktisk blir svindlet hvert år, så vær rolig, ta et steg tilbake og ikke trykk på «Kjøp» før du har tenkt deg nøye om.