Låne penger til oppussing? Fordeler og ulemper

Skal du pusse opp hjemme hos deg selv og vurderer å ta opp et lån? Les videre for å lære om fordelene og ulempene med et oppussingslån.

Tid for oppussing

I år er det mange som tilbringer mer tid hjemme, og derfor har flere øynet muligheten for renoveringsprosjekter hjemme hos seg selv. Det kan være både morsomt og krevende å pusse opp, uansett om du står i begynnelsen, midten eller starten av prosjektet. De aller fleste gleder seg naturlig nok til oppussingen er ferdig og de kan nyte resultatet.

Det er ingen hemmelighet at oppussing koster penger. Noen velger å spare til de har nok penger på konto, mens andre finansierer oppussingen med et lån. Les videre for å lære mer om lån til oppussing og renovering.

Forbrukslån til oppussing

En av de vanligste årsakene til å ta opp forbrukslån, er at man skal pusse opp. Grunnen til det er at det er vanskelig å vite på forhånd hva oppussingen kommer til å koste. Det er derfor ingen dårlig idé å ha en økonomisk buffer tilgjengelig – da slipper du å sette prosjektet på pause hvis utgiftene blir større enn du hadde trodd.

Med et forbrukslån kreves det ikke at du tilbyr banken sikkerhet mot å låne penger, hvilket innebærer at det er en smidig og ukomplisert måte å låne penger på. Et forbrukslån kan brukes til oppussing og renovering, innkjøp av møbler, oppgraderinger eller annet du skulle ha behov for.

Øke boliglånet til å pusse opp

Andre igjen velger å øke boliglånet når de skal pusse opp. Dette er også en god løsning, spesielt hvis du har tenkt å bli boende i huset en stund. Hvis du derimot pusser opp i forkant av et salg, er det ikke sikkert det er så lurt å utvide boliglånet. Dette vil nemlig redusere egenkapitalen din, og dermed påvirke ditt neste boligkjøp.

Med mindre boligen stiger i verdi som følge av oppussingen, står du også i fare for å tape gevinsten av de investerte pengene ved et fremtidig salg.

Fordeler med å låne penger til oppussing

Dersom du ønsker å pusse opp, men ikke har tid til å spare, kan løsningen være å låne penger. Akkurat nå tilbringer de fleste av oss mer tid hjemme. Dette har gitt mange ekstra fritid og dermed en gyllen mulighet til å pusse opp – samtidig var det ingen som hadde planlagt å tilbringe så mye tid hjemme i 2020, og derfor ikke spart opp penger til å pusse opp.

Her er noen av fordelene med et forbrukslån til oppussing:

  • Det er en effektiv og smidig låneform
  • Du trenger ikke stille med sikkerhet for å få lånet
  • Du kan bruke så mye du trenger av pengene og betale tilbake resten
  • Rentekostnadene er lavere sammenlignet med å nedbetale kredittgjeld

Ulemper med å låne penger til oppussing

Å låne penger tar bare et par dager, men nedbetalingen skal du leve lenge med. Derfor er det viktig at du har kontroll på at du klarer de månedlige terminbeløpene ved siden av de normale utgiftene dine. Dette inkluderer avdrag, renter og eventuelle gebyrer.

Her er noen av ulempene med å låne penger til oppussing:

  • Det er dyrere å låne penger enn å spare penger selv
  • Du forplikter deg til en nedbetalingsplan, og renten kan påvirkes av veldig mange faktorer i fremtiden
  • Du øker gjelden din, noe som kan påvirke fremtidige lånemuligheter

Usikker på hva du har i gjeld? Sjekk deg selv i Gjeldsregisteret

Eks. nominell rente fra 6,39 % til 21,95 %. Effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Eff. rente 13,2 %, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, totalt: 262.573.