Mange starter planleggingen av årets sommerferie allerede høsten før. Det sies jo at planleggingen er halve turen, og det å samle familien for å bli enige om årets ferie er hyggelig. Det er mange steder å reise til og når destinasjonen er bestemt må dere finne flybilletter og et sted å bo.

 

Det er gjerne slik at for å få de rimeligste flybillettene, må dere betale hele eller alt på forhånd avhengig av hvilket flyselskap dere velger. Det er ikke alltid lett å komme opp med nok penger til å betale alt som skal betales på forskudd. Da kan det være en mulighet å ta opp et smålån, slik at du får kjøpt reisen mens den er rimelig.

Smålån

Et smålån er et annet navn på forbrukslån, og et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Navnet sikter til størrelsen, da beløpet du kan søke om å låne ligger på mellom 5 000 og 70 000 kr.

 

Fordelen med et lån uten sikkerhet er at banken som låner deg pengene ikke stiller spørsmål om hva du skal bruke dem til. De krever altså heller ikke at du skal stille sikkerhet for pengene.

 

Ulempen er at rentene på et slikt lån er høyere enn det du får på et lån med sikkerhet. Det er fordi banken tar en risiko, og den risikoen vil de ha betalt for.

 

Det finnes dog noe du kan gjøre for å sørge for å få lavest mulig rente. Det du skal gjøre er å ikke søke på og akseptere det første smålånet du finner. I stedet for bør du bruke en sammenligningstjeneste som Matchbanker.no. Her vil du finne en oppdatert liste over banker som tilbyr lave renter og gode vilkår på lån i den størrelsen du søker på.

Renter og nedbetaling

Når du har mottatt dine tilbud, kan du i fred og ro sjekke den effektive renten. Denne renten består av den nominelle renten og de gebyrer som følger med, og viser deg hvor mye et lån vil koste. Siden renten løper hele tiden, vil nedbetalingstiden også påvirke hvor dyrt lånet blir. Desto lenger tid du bruker, desto dyrere blir lånet. Et smålån har vanligvis en nedbetalingstid på alt fra noen få måneder til fem år.

 

Sett opp et budsjett og lag en plan for nedbetalingen av lånet. Du kan også betale inn større avdrag dersom du har mulighet for det.

Slik søker du om smålån

Du kan søke via nettet, men du må først sikre deg at du oppfyller kravene til de bankene du søker hos. Disse kravene handler om alder, inntekt i forhold til gjeld og at du har bostedsadresse i Norge. Du kan heller ikke ha noen betalingsanmerkninger.

 

Når du har sendt inn din søknad, vil du bli kredittsjekket. Det er resultatet av denne sjekken som vil avgjøre hvilken rente du får tilbud om og hvilket beløp du får låne. Dersom banken mener at du ikke har nok inntekt til å kunne betjene det lånebeløpet du søker om, kan det hende du får tilbud om å låne et lavere beløp.

 

Når du eventuelt har takket ja til et lånetilbud, kan du kjøpe billettene dine og begynne planleggingen av resten av sommerferien.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>